SME: Nemocničné nákazy a preležaniny slovenské nemocnice taja

Riziko, že v slovenskej nemocnici sa pacient nakazí ďalšou chorobou, bolo vlani 0,54% (v absolútnych číslach okolo 6000 prípadov). Vyplýva to z oficiálnych údajov, ktoré poskytujú nemocnice. Je to len zlomok skutočných nemocničných (tzv. nozokomiálnych) nákaz, hovorí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktorý údaje zbiera. Nepresvedčivé sa oficiálne údaje zdajú najmä pri porovnaní so zahraničím.
„Aj pri špičkovej starostlivosti minimálne 5% pacientov dostane nemocničnú nákazu. Renomované zdravotnícke zariadenia vo vyspelých štátoch Európy, napríklad v Nemecku či Rakúsku, uvádzajú od 4 do 8% nákaz,“ poznamenáva hovorkyňa ÚVZ.

Rovnako ako nemocničné nákazy zdravotnícke zariadenia nenahlasujú alebo nedostatočne hlásia aj preležaniny – tzv. dekubity. Podľa údajov zdravotných poisťovní počet nahlásených dekubitov za posledné roky klesá. Kým v roku 2009 nemocnice poisťovniam spolu nahlásili 909 preležanín, vlani to už bolo len 627. Dekubity viac hlásia súkromné ako štátne nemocnice. Vyplýva to z prezentácie sestry Beaty Greš Halaszovej o vykazovaní preležanín na Slovensku za roky 2009 až 2012, s ktorou vystúpila pred pár týždňami na medzinárodnom kongrese o ošetrovaní chronických rán v dánskej Kodani.
„Myslím si, že údaje nie sú úplné,“ hovorí o počte preležanín, ktoré vykazujú jednotlivé nemocnice.

Zdroje: Nemocnice nákazy nepriznávajú poriadne, SME, 25.6.2013
            Nemocnice hlásia menej preležanín, SME, 25.6.2013


 
 

 
Copyright © 2024 Dôvera | Powered by Cyclone3 XUL CMS